2012. november 15., csütörtök

Miss Daisy sofőrje


Miss Daisy sofőrje - Driving Miss Daisy (1989)

Egyszerű sztori, de mégis.. 








Igyekszem hetente több filmről is leírást készíteni, ahogyan időm engedi és igyekszem a legfrissebb filmekhez nyúlni, de néha nem árt egy kis nosztalgia.

Így is történt ma, egy velem egy idős filmet választottam.
Sztori (röviden):

1940-50-es évek, Atlanta. Daisy néni nyugdíjas tanárnő, egy szép napon kisebb balesetet szenved autójával (konkrétan beszambázik a szomszéd kertjébe). Fia, úgy gondolja, nem lesz ez így jó, egy fiatalembert, Hoke Colbumot (Morgan Freeman) fogadja fel. A makacs özvegyasszony eleinte, irtózik az új munkerőtől, de idővel különös barátság alakul ki közöttük.

Értékelés:

Elgondolkodtató kis egyszerű történet ez, barátságról, az idő múlásáról, enyhe társadalom kritikával fűszerezve. Utóbbit azért írtam, mivel azokban az időkben még erősen jelen volt a feketék megkülönböztetése, de nem ez a film fő témája. Hoke az idő elteltével Miss Daisy életének részévé válik, habár a hölgy nehezen vallja be önmagának, hogy mennyire megszerette a sofőrt.




Nem mellékesen a film 4-szer Oscar-t, 3-szor Golden Globe, egyszer pedig BAFTA díjat nyert. (Nem is akármilyen kategóriákban)

Egy borongós délutánon vagy csak amikor időnk/kedvünk engedi, szánjuk rá az időt.

Szerintem: 10/7

Zene: Hans Zimmer!

Igen, asszonyom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése