2013. január 29., kedd

Az Argo-akció

Az Argo-akció - Argo

A film kamu, a túszmentés valódi. 








Based on a true story


Sztori:

1979-ben járunk, a helyszín Irán. Az ország forrong, lázadások törnek ki, a tömeg pedig megostromolja az Amerikai Nagykövetség teheráni épületét és túszul ejt 52 amerikait. Az újságok címlapja tele van az elfogott emberekkel, arról azonban nem sok mindenkinek van tudomása, hogy hat amerikainak sikerült megszöknie és elrejtőznie. Az idejük azonban fogy, ha megtalálják őket, túl sok jóra nem számíthatnak...

Értékelés:

Ben Affleck elképesztően jól vesz elő olyan témákat, amiket érdemes boncolgatni. A Közel-Kelet és Amerika ellentéte a mai napig egy robbantópont. Az 1979-es iráni eseményeket feldolgozó mozi, valós eseményeket mutat be, ami csak növeli értékét. Nem egy követhetetlen politikai sztorit dob elénk, hanem tudatosan felépített és megszerkesztett filmet. Nem esik abba a hibába, hogy rendezőként és egyben főszerepet vállalva elfogultságba esne önmagával szemben. 
Hat amerikai állampolgár a kanadai nagykövetségen rekedt és már több hónapja bujkálnak. Meg kell szervezni egy mentőakciót, mely során kimenekítik őket. Ekkor lép a képbe Ben Affleck (Tony Mendez) a CIA túszmentésre kiképzett embere. Olyan ötlettel áll elő, amitől mindenkinek leesik az álla. Miért ne rendezhetnének egy kamufilmet Iránban? Az akció elindul méghozzá Argo néven. Kérdés, sikerül-e kimenekíteni a hat Iránban ragadt amerikait, anélkül, hogy ez bárkinek is feltűnne, a repülőtéren, az ellenőrzéseknél, vagy a forrongó tömegben?

A film leköti a figyelmünket, és a folyamatos feszültség végig ott ólálkodik bennünk, mi lesz ha lebuknak? Talán akik a pörgősebb, akciófilmeket szeretik, vagy más műfajokat, nehezen emésztik majd meg. De a maga nemében fantasztikus rendezői munkát és mégjobb színészi teljesítményeket kapunk. 

Nem érdemtelenek tehát a kiosztott PGA, SAG és Golden Globe díjak! És még Oscar nem is volt..
Egy szóval: moziba be!

10/9


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése