2012. december 25., kedd

Felhőatlasz

Felhőatlasz - Cloud Atlas

Az idei év egyik legjobb filmélménye?



Sztori:
Tipikusan olyan alkotás, melyet nem lehet egy-két mondatban összefoglalni. Nincsenek akcióhősök, autós üldözések, szupersztárok. A majdnem három órás vetítés alatt megismerkedhetünk a poszt-apokaliptikus világban élő Zacharyval, Adam Ewinggal, akinek a célja a rabszolgák felszabadítása, Robert Frobisher-el a kicsapongó életet élő zeneszerzővel, Luisa Ray-el, aki oknyomzó riportert alakít a 70-es években, Timothy Cavendish kalandjaival az öregotthonban és a távoli jövőben élő Sonmi-451-el

Értékelés:

David Mitchell regénye adja a film alapját. A fent említett egyének kalandjait követhetjük nyomon, egy közel három órás alkotásban. A legtöbb szereplő több karaktert is játszik egyszerre. Maga film rendkívül látványos, a szereplőgárda zseniális, a maszkolás kiváló. A film egy üzenetet közvetít. Rengetegen lesznek, akik első megnézésre, nem tudják majd összerakni az apró részleteket. Rengetegen lesznek akik, negatív kritikával fogják illetni, legfőképpen a hossza miatt, a folyamatos időbeli ugrálás miatt, és talán lesznek olyanok is akiket idegesít, hogy ebben a filmben folyamatosan figyelni kell. Csak is úgy érthetjük meg a lényegét, ha átadjuk magunkat a vászonnak, rákoncentrálunk.

A könyv filmre adaptálása, lehetetlen vállalkozásnak tűnt. De a Wachowski-testvérek megcsinálták. Ahogyan megcsinálták a Mátrix-trilógiát is.  Ki ne emlékezne az egyik leghíresebb trilógiájukra (több híres filmet ugyanis nem lehet felsorolni a nevük mellett). A Felhőatlaszba belecsempésztek egy kis Mátrixos szövevényességet. Olyan témákba rángat minket bele mint: a lelkek vándorlása, a sors kérdése, de amit mondani akar: a világban mindenki születése fogva kapcsolódik a másikhoz és valamilyen módon hatással vagyunk egymásra és a környezetünkre.

Olyanoknak való ez a film, akik szeretik az elvont, gondolkodós, figyelős, érzelmes (nem feltétlenül szerelmi szálra gondolok) sztorikat és nem rettennek vissza a 164 perces játékidőtől sem. Az egész dolog csakis a befogadótól függ. Ki hogyan viszonyul az alkotáshoz. Néha szájbarágós, néha homályos, de az egész mégis tele logikával. 
Annyi szent: rendesen meg fogja osztani a nézősereget, de hát így születnek a nagy filmek, nemdebár?

Egyébként meg Oscar gyanús...

Értékelés : 10/9

Szereplők:
Tom Hanks (fussforeszt)
Hugo Weawing (Mátrix megvan?)
Jim Sturgess
Halle Berry
Hugh Grant
Keith David
Ben Whishaw (a parfümös srác)
Jim Broadbent
Doona Bae



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése